ПИВО AMERICAN PALE ALE

Американський блідий ель здобув популярність в 1970-х. Це один з наймолодших сортів пива, що набув поширення в усьому світі. Основою для нього стали класичні рецепти британських блідих елів.

Батьківщиною пива American Pale Aleсчітается Каліфорнія, вперше його зварили в компанії Anchor Steam Brewery в 1965 році. Сьогодні воно готується в крафтового пивоварнях США і Канади. Саме цей сорт дав поштовх до розвитку крафтового пивоваріння в Америці.

У Пейл ель додають багато хмелю. Два століття тому це дозволяло напою краще переносити довгу дорогу до покупців, зараз стало відмінною рисою пива APA. Хмелева гіркоту відчувається в американських стилях особливо сильно.

Смак пива сорту APA насичений Хмельове складовими. Напій сильно карбонизовані, має світлий янтарний колір і мереживну легку піну. Його відрізняє кислуватий освіжаючий смак з вираженою хмільною гіркуватістю і легким фруктовим присмаком. В ароматі панують цитрусові і хвойні ноти. Хміль грає першу скрипку, а світлий солод, який традиційно використовується в рецептах пива APA, лише відтіняє його смак.

РЕЦЕПТ ПИВА

Ключова особливість американського різновиду блідого еля - використання значної кількості американського хмелю сорту "каскад". Рецепт American Pale Ale включає також дворядний солод і очищені дріжджі.

Американський блідий ель - пиво верхового бродіння, яке готується на спеціальних верхових дріжджах. Сусло сбраживается при температурі 15-24 градуси, через велику кількість вуглекислого газу його складові піднімаються на поверхню, утворюючи піну. При верховому бродінні виділяється багато ефірів, які визначають специфічний смак напою. В американських елях використовують технологію сухого охмеління. Частина хмелю додають після завершення ферментації, за кілька днів до розливу. В результаті напій набуває більш насичений аромат.